tisdag 9 september 2008

Bolognaise - ganska nära originalet

300 g köttfärs (helst kalvfärs)
100 g Pancetta eller ev Parma skinka
150 g kycklinglever
3-4 msk god olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 stor hackad gul lök
1 tärnad morot
1/4 (25 g) liten fint tärnad rotselleri
1 ½ dl rött vin
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk salt
2 krm krossad svartpeppar
1 knivsudd riven muskotnöt
1 krm curry
2 krm vardera av timjan, oregano, rosmarin och dragon
1 tsk färsk finhackad basilika
1 knippe finhackad persilja
2-3 msk flytande honung
1 msk smör (osaltat)
- -
1. Hetta upp olivolja i en stekpanna
2. Fräs vitlök, lök, rotselleri och morötter i 5-6 minuter
3. Fräs färs, kycklinglever och pancetta i omgångar till en "smetig massa"
4. Tillsätt salt, alla torkade kryddor och fräs på lägre värme i 10-12 minuter under omrörning
5. Häll i vinet, tomaterna, tomatpurén och sjud i ca 5 minuter
6. Lägg på lock och låt såsen småputtra i minst 1 timme. Rör om då och då
7. Ta av locket, småkoka under omrörning i ytterligare 10 minuter
8. Strö över klippt basilika och persilja, smaka av,
smaksätt med lite honung för sötmans skull och montera ned en klick smör.

Fantastiskt gott - köp gärna lite färsk pasta om du inte vill göra egen
och njut ett gott vitt bröd upptill !!

Inga kommentarer: