lördag 18 april 2009

Skaldjurssoppa

På förfrågan så publicerar jag nu min variant på detta klassiska recept
Hetta upp en stor kastrull och lägg i smör/olja
Häll i räk/kräftskal/huvuden och rör runt medan det fräser
Lägg i hel vitlöksklyfta, gul lök, morot, rotselleri,
dillstjälkar/dillfrön samt lite persiljestjälkar
Pudra över cayennepeppar
Ha i lite tomatpuré
späd med vitt vin och vatten tills det täcker
Koka/reducera ca 30 minuter
SILA
Reducera ytterligare
tillsätt en skvätt konjak eller sherry
smaka av med salt & peppar
tillsätt grädde efter smak
red ev av med toppredning eller maizena
Montera med smör
Servera med några skalade räkor/kräftstjärtar
Samt en klick creme fraiche
NJUT !!

torsdag 2 april 2009

Fiskbiffar

Skär ned ca 300gram lax i små kuber/strimlor
gör likadant med någon vit fiskfile (Gös, torsk el dyl)
Hacka en näve skalade räkor eller lyxa till det
med lite scampi.
Blanda allt med 2msk ströbröd, 1/2dl grädde, 1ägg
samt salt & peppar efter tycke och smak.
Till sist blanda i skuren dill efter behag.

Stek långsamt i smör&olja till fin färg
låt gå i ugnen 125grader i max 10 minuter.
Servera med lite pressad potatis och en aioli
eller varför inte som en "burgare" med ett gott bröd.