fredag 9 januari 2009

Ungarnas favoritkyckling

Gjorde en enkel middag i kväll som blev väldigt
uppskattad av barnen - och fick order om att skriva ner receptet..

Grillad kyckling i ugn med chevregratinerade rödbetor
och buljongkokt ris.

Stycka ner 1,5kg blandade kycklingdetaljer i storlek
"3 bitar/bröst" lägg i en bunke och blanda med:
4 msk god grillkrydda
1 tsk svartpeppar krossad
1 tsk vitlök mixad i olja
1 tsk svampfond
5 msk kycklingfond (Bong)
1 tsk oregano
1 msk Hickory liquid smoke
Bred ut kycklingdelarna i en långpanna med dubbelt
bakplåtspapper och kör i ugn på 225 grader i max 20 minuter
vänd bitarna efter halva tiden.
Ta ut och låt svalna något
Strö över salta solrosfrön och sätt in 5-7 minuter i 275-gradig ugn

Koka hela färska rödbetor med skal i saltat vatten i ca 45 min
Kyl ned under rinnande kallt vatten
Skala med en vass grönsakskniv och klyfta ned i en ugnssäker form.
Strö över bitar av chevreost efter tycke och smak..
Ringla lite flytande honung över och gratinera i ugn.
(Gärna på samma gång som sista momentet med kycklingen)

Koka vanligt långkornigt ris, men använd kycklingbuljong i stället
för vatten.

Servera direkt, gärna med en klick röd-vinbärsgele

Smaklig spis !