torsdag 29 maj 2008

Pannacotta / Gott = JA, Nyttigt = nej

Fantastiskt gott och väldigt enkelt
Koka försiktigt upp 4 dl vispgrädde med
0,2-0,5 dl socker och 1/2-1 vaniljstång (eller en god chokladbit)
Dra kastrullen från värmen och rör i 1,5 gelatinblad som du
först låtit ligga i kallt vatten en kvart eller så
(Krama ur vattnet innan du rör ned gelatinet i gräddblandningen)

Häll upp i snygga glas och ställ i kylen ett par timmar.
Smakar förträffligt med säsongens bär & frukter

måndag 26 maj 2008

Potatissallad på mitt vis

En potatissallad utan vare sig majonäs eller vinegraitte..
Görs helst på nypotatis !

1kg nypotatis, tvätta och dela i halvor, baka av i ugnen
på 175grader i ca 35 minuter med lite rapsolja och salt
Låt svalna
Under tiden förbereder du resten, ansa, skjölj och skär
ned i "lagom" stora bitar
1/2 - 1knippe rädisor
1 knippe grön sparris (skär bort ca 2cm längst ned)
3-4 salladslökstjälkar
10 körsbärstomater
1 näve ruccola
2msk skuren bladpersilja
1msk skuren dill
lite hyvlad parmesanost
2msk rostade pinjenötter

Blanda alla ingredienser tillsammans med en riktigt
god olivolja (inte för mycket, det skall inte rinna..)
"Tips" testa med en vit tryffelolja - det är riktigt gott !

Passar underbart bra till sommarens grillade mat, men
även som en rätt för sig med kanske någon skiva rostbiff
som tillbehör...

fredag 23 maj 2008

En lyckad smakkombination blev det ikväll

Strutsbiff med rostad sötpotatis och smörstekt sparris
kompletterades med en gräddig sås med whisky som ni här
får receptet på... mycket nöje !

till ca 6p
5 dl grädde kokas upp med 2 msk flytande oxfond, låt puttra
i ca 30 minuter. Häll i (i såsen alltså) ca 1dl whisky av ej för rökig sort
runda av smakerna med ca 1,5 msk flytande honung.
Låt småsjuda i ytterligare 3-4 minuter
Vispa ned ca 2 msk vit choklad och servera genast..

torsdag 22 maj 2008

Fantastisk sås till rökt lax

1 burk creme fraiche
ca 1dl majonäs (gärna hemgjord)
1 msk dijonsenap
rejält med finskuren dill
1/2 finhackad rödlök
salt & peppar
samt sist men inte minst 4msk stenbitsrom
(eller om man vill lyxa till det, löjrom)

Blanda allt utom rommen - rör ned den försiktigt
precis innan servering - NJUT !!

En liten god sås till kyckling eller annat grillat

1 burk creme fraiche
1 litet pkt philadelfiaost
3-4 msk flytande honung
1 rejäl näve finskuren gräslök
salt & peppar efter smak

bara att röra ihop - kan användas direkt
men håller sig lika bra 3-4 dagar i kylen.